Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Miyamoto Musashi: Το ειλητάριο της φωτιάς

Κράτα το προσκέφαλο κάτω-


"Να κρατάς το προσκέφαλο κάτω" #σημαίνει: να μην αφήνεις τον εχθρό να σηκώσει το κεφάλι του.
Στην διάρκεια μίας #μάχης, είναι κακό ο #εχθρός να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων- θα πρέπει πάντα να μπορείς να την έχεις εσύ. Προφανώς, ο #εχθρός σου θα επιδιώκει  το ίδιο ακριβώς πράγμα. Είναι λοιπόν αδύνατον να τον οδηγήσεις σε μία κατάσταση ευνοϊκή για σένα αν δεν μπορείς να #προβλέψεις τις ενέργειες του. Αν απλώς σταματάς τον #εχθρό την ώρα που προσπαθεί να σπαθίσει, παραμερίζεις το σπαθί του τη στιγμή που πάει να σε καρφώσει, ή να ξεφεύγεις από τη λαβή του τη στιγμή που πάει να σε αρπάξει, βρίσκεσαι πίσω του στο θέμα της #στρατηγικής.
Αυτό που εννοείτε: όταν λέει ότι πρέπει να "κρατάς το προσκέφαλο κάτω" είναι κάτι διαφορετικό. Όταν έχεις κατανοήσει αυτήν την αρχή, κάθε φορά που ο #εχθρός προσπαθεί να κάνει μια επίθεση, εσύ θα την έχεις προβλέψει εκ των προτέρων και θα την ακυρώνεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σταματάς την επίθεση του στη συλλαβή "έπ...", να ακυρώνεις το άλμα του στη συλλαβή "άλ..." και να αποκρούεις το σπάθισμα του στην συλλαβή "σπα...".
Αυτό που έχει σημασία στη #στρατηγική_τέχνη είναι να παρεμποδίζεις τις ενέργειες του #εχθρού που είναι χρήσιμες για αυτόν αλλά να του επιτρέπεις τις άχρηστες. Εντούτοις αν κάνεις μονάχα αυτό, βρίσκεσαι μόνο στην άμυνα. Πρώτα λοιπόν, ενεργώντας σύμφωνα με το #μονοπάτι, πρέπει να παρεμποδίσεις τις τεχνικές του #εχθρού, ακυρώνοντας τα σχέδια του, και μετά να τον ελέγξεις απόλυτα. Όταν καταφέρεις κάτι τέτοιο, θα γίνεις δάσκαλος της #στρατηγικής.

(Μιγιαμότο Μουσάσι: Το βιβλίο των πέντε δαχτυλιδιών)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χρονικό του Ικάρου

Τὰ ἐν Πύλῳ Ἠέλιος δ᾿ ἀνόρουσε, λιπὼν περικαλλέα λίμνην.

Την όμορφη τη λίμνη αφήνοντας, στα ολόχαλκα τα ουράνια πρόβαλε ο γήλιος, στους αθάνατους το φως του να χαρίσει και στους θνητούς, στα πολυκάρπιστα της γης χωράφια απάνω' και τούτοι έφταναν στην καλόχτιστη την Πύλο, του Νηλέα 
το κάστρο᾿ εκεί στην ώρα επρόσφερναν θυσίες στον Κοσμοσείστη το γαλαζόχαιτο κατάμαυρους στο περιγιάλι ταύρους. Σ᾿ εννιά σειρές κάθονταν όλοι τους — σειρά και πεντακόσιοι — κι ομπρός στην καθεμιά τους κοίτουνταν εννιά σφαγμένοι ταύροι.
Κι απάνω που 'χαν φάει τα σπλάχνα τους και τα μεριά θα καίγαν 
στον Ποσειδώνα, εκείνοι ετράβηξαν γραμμή για το λιμάνι, και τα πανιά μαΐναραν του άρμενου, το άραξαν κι όξω βγήκαν κι ως βγήκε απ᾿ το άρμενο ο Τηλέμαχος, την Αθηνά ακλουθώντας, πρώτη η Αθηνά, η θεά η γλαυκόματη, το λόγο επήρε κι είπε: «Τηλέμαχε, η ντροπή τον τόπο της δεν έχει εδώ καθόλου' 
για τούτο και το πέλαο διάβηκες, τον κύρη σου να μάθεις ποιο χώμα εβρέθη και τον σκέπασε και ποια τον βρήκε μοίρα. …

Ενάντια στην σύγχυσι

Το σημαντικότερο  ίσως αποτέλεσμα των απεργιών ήταν η απελπισία που προξένησε στους βιομηχάνους και τους γαιοκτήμονες με τις ζημιές που προκάλεσε, αλλά η κοινωνική τάξις όμως που υπέφερε περισσότερο από την κοινωνική κρίση -δημιούργημα της #προπαγάνδας και της αναταραχής της #αριστεράς-  ήταν και πάλι η #μικρομεσαία αστική τάξις. Πριν από τον πόλεμο ήταν σχετικά εξασφαλισμένη αλλά η μεταπολεμική κρίσις την βρήκε απροετοίμαστη και ανυπεράσπιστη. Το #προλεταριάτο προστατευόταν από τα Σωματεία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι εργάτες των βιομηχανιών ευρίσκοντο  σε πολύ καλή θέσι όταν μάλιστα τον Φεβρουάριο του 1919 οι εργάτες της μεταλλοβιομηχανίας επέτυχαν αύξησι μισθών και την αναγνώρισι του οκταώρου, ενώ την ίδια στιγμή οι μικροαστοί δεν είχαν ούτε ενώσεις ούτε σωματεία και επιπλέον το Σοσιαλιστικό Κόμμα ακολουθώντας την γραμμή των #μαξιμαλιστών τους είχε κατατάξει ανάμεσα στους #μιλιταριστές αστούς και κατά συνέπεια ανάμεσα στους εχθρούς του #προλεταριάτου.

Από την άλλη πλευρά οι #μεγαλο…

Fifty Shades of Grey??