Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενάντια στην σύγχυσι


Το σημαντικότερο  ίσως αποτέλεσμα των απεργιών ήταν η απελπισία που προξένησε στους βιομηχάνους και τους γαιοκτήμονες με τις ζημιές που προκάλεσε, αλλά η κοινωνική τάξις όμως που υπέφερε περισσότερο από την κοινωνική κρίση -δημιούργημα της #προπαγάνδας και της αναταραχής της #αριστεράς-  ήταν και πάλι η #μικρομεσαία αστική τάξις. Πριν από τον πόλεμο ήταν σχετικά εξασφαλισμένη αλλά η μεταπολεμική κρίσις την βρήκε απροετοίμαστη και ανυπεράσπιστη. Το #προλεταριάτο προστατευόταν από τα Σωματεία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι εργάτες των βιομηχανιών ευρίσκοντο  σε πολύ καλή θέσι όταν μάλιστα τον Φεβρουάριο του 1919 οι εργάτες της μεταλλοβιομηχανίας επέτυχαν αύξησι μισθών και την αναγνώρισι του οκταώρου, ενώ την ίδια στιγμή οι μικροαστοί δεν είχαν ούτε ενώσεις ούτε σωματεία και επιπλέον το Σοσιαλιστικό Κόμμα ακολουθώντας την γραμμή των #μαξιμαλιστών τους είχε κατατάξει ανάμεσα στους #μιλιταριστές αστούς και κατά συνέπεια ανάμεσα στους εχθρούς του #προλεταριάτου.

Από την άλλη πλευρά οι #μεγαλοαστοί, οι #βιομήχανοι, οι #γαιοκτήμονες, είχαν κάνει περιουσίες κατά την διάρκεια του πολέμου και ήσαν εξασφαλισμένοι έναντι του πληθωρισμού, κάτι που οι #μικροαστοί δεν το είχαν. Οι οικονομίες τους είχαν εξανεμιστεί κατά την διάρκεια του πολέμου, ενώ είχαν δώσει ότι είχαν και δεν είχαν για να ενισχύσουν την χώρα τους στην πολεμική της προσπάθεια, με αποτέλεσμα να μετατραπούν στους φτωχότερους ανθρώπους της Ιταλίας, οι καταστηματάρχες έχαναν το εμπόρευμα τους και οι περικοπές των τιμών που επέβαλλαν οι #σοσιαλιστές είχαν άμεσο αντίκτυπο σε αυτούς και όχι στους χονδρεμπόρους, οι μικροκαλλιεργητές πάλι υπέφεραν λόγω των απεργιών και επιπλέον είχαν τρομοκρατηθεί με την απειλή των σοσιαλιστών να εθνικοποιήσουν την γη.

Χτυπημένοι από μια κυβέρνησι που τους αγνοούσε και μια ισχυρή μειοψηφία που εν ονόματι του προλεταριάτου καταπατούσε τα συμφέροντα και την ιδιοκτησία τους, στράφηκαν στα #Fasci αποφασισμένοι να οργανώσουν την άμυνα τους και ελπίζοντας να επιβάλλουν δικαιοσύνη και την ισότιμο παρουσία τους στην νέα κοινωνία, που εδημιουργείτο μετά τον πόλεμο Έβλεπαν στον φασισμό το δικό τους #κίνημα, την δική τους ελευθερία και τον δικό τους σοσιαλισμό, έναν σοσιαλισμό που δεν αεροβατούσε και που θα αντιπροσώπευε όλους.

Αντιδρώντας στην καταπίεσι των #πλουτοκρατών και την μισαλλοδοξία του #προλεταριάτου, ήσαν οι άνθρωποι που θα μετέτρεπαν τον Φασισμό από κίνησι διανοουμένων σε μαζικό κίνημα.

(Γεωργίου Κύβελου: Φασισμός και εξουσία)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χρονικό του Ικάρου

Τὰ ἐν Πύλῳ Ἠέλιος δ᾿ ἀνόρουσε, λιπὼν περικαλλέα λίμνην. Την όμορφη τη λίμνη αφήνοντας, στα ολόχαλκα τα ουράνια πρόβαλε ο γήλιος, στους αθάνατους το φως του να χαρίσει και στους θνητούς, στα πολυκάρπιστα της γης χωράφια απάνω' και τούτοι έφταναν στην καλόχτιστη την Πύλο, του Νηλέα  το κάστρο᾿ εκεί στην ώρα επρόσφερναν θυσίες στον Κοσμοσείστη το γαλαζόχαιτο κατάμαυρους στο περιγιάλι ταύρους. Σ᾿ εννιά σειρές κάθονταν όλοι τους — σειρά και πεντακόσιοι — κι ομπρός στην καθεμιά τους κοίτουνταν εννιά σφαγμένοι ταύροι. Κι απάνω που 'χαν φάει τα σπλάχνα τους και τα μεριά θα καίγαν  στον Ποσειδώνα, εκείνοι ετράβηξαν γραμμή για το λιμάνι, και τα πανιά μαΐναραν του άρμενου, το άραξαν κι όξω βγήκαν κι ως βγήκε απ᾿ το άρμενο ο Τηλέμαχος, την Αθηνά ακλουθώντας, πρώτη η Αθηνά, η θεά η γλαυκόματη, το λόγο επήρε κι είπε: «Τηλέμαχε, η ντροπή τον τόπο της δεν έχει εδώ καθόλου'  για τούτο και το πέλαο διάβηκες, τον κύρη σου να μάθεις ποιο χώμα εβρέθη και τον σκέπασε και

Fifty Shades of Grey??